Ngorongoro – Moshi

AFRIKA – Putopis 12/22

Dvanaesti dan. Po programu smo trebali i danas obilaziti park. Umjesto toga, vozimo se prema Arushi. Opet su nas prevarili. Hodamo uz rijeku Mtowambu, rijeka komaraca. Umjesto safarija, razgledavamo plantažu banana. Trideset vrsta. Crvene su zanimljive. Iz jednog korijena raste više stabala. Kad banana rodi, režu se stabla i ostavljaju mladice. Banane se beru zelene. Ako požute na stablu, pojedu ih babuni. Nakon tri do četiri dana od berbe, požute. Zelene se koriste za kuhanje. Crvene samo za desert. Banane koriste i za izradu piva. Fermentacija traje pet dana. Pivo ima takav miris, da ga nitko od nas ne poželi kušati. Dečki se žele fotografirati s prelijepom ženom koja poslužuje pivo. Njezin muškarac odmah pokušava sklopiti posao. Dečki odustaju. Kuće na plantaži, od šiblja i blata, pokrivene su rižinom slamom ili lišćem banane. Krov od rižine slame je jači. Izdrži petnaest godina. Ima i kuća od bloketa koje sami izrađuju. Grade kuću deset do petnaest godina. Ako čovjek ima kuću od bloketa, znači da je vlasnik plantaže, kaže vodič. Najamnici imaju kuće od šiblja. Ulazim u kuću najamnika. U njoj žive otac i sin. U neopisivom siromaštvu. Krevet, štrik za odjeću i kuhinja koja sastoji od dva lonca na kamenju. Kad dođe sezona kiša, odnese im kuću. Njih dvojica izgledaju normalno. Ovdje živi pleme Makonde iz Mozambika. Imigrirali su za vrijeme rata. Izrađuju figure iz ebanovine koja je tvrdo i teško drvo. Izrađuju i zdjele iz laganog mahagonija. Radionica je smještena usred plantaže. Muškarci oblikuju figure na licu mjesta ili imaju predstavu na licu mjesta. Teško je razaznati. Cijena je rastezljiva.

Ulazimo u Arushu. Preko ceste prelazi četverogodišnje dijete. Samo. Tanzanija ima jednostavniju strukturu od Kenije. Devedeset i devet posto su crnci. Uglavnom Bantu. Bantu crnci su malo svjetliji od ostalih. I malo niži. Ostali su jedan posto. U Tanzaniji živi četrdeset i četiri milijuna stanovnika na devetsto četrdeset i pet tisuća kvadratnih kilometara. Tanzanija je bila dio Njemačke Istočne Afrike od 1880 ih do 1919., kad postaje dio Britanskog carstva, sve do stjecanja nezavisnosti 1961. Zanzibar joj se pridružuje 1964. Prvi premijer bio je Julius Nyerere. Provodio je afrički socijalizam i doveo zemlju do ekonomske katastrofe. Razdoblje jednakosti i jednostranačja završilo je 1995. Tu ima više islama nego u Keniji. Trideset i pet posto. U Zanzibaru, devedeset posto. Na autobusnom parkiralištu, ispred još jednog užasnog toaleta, čovjek s bradom izgrdi našu studenticu zbog kratkih hlača. Plašiš moju kćer, kaže joj ljutito. U Keniji nisu komentirali gole noge.

Ukrcavamo se u dva autobusa. Opet grabež. Neki misle da imaju pravo na dva sjedala do kraja putovanja. Spavamo u Moshi, u podnožju Kilimanjara. Iz grada se vidi Kilimanjaro, najviša samostojeća uzvisina na svijetu, stožasti vulkan visine četiri tisuće i šesto metara. Da nije bilo erupcije Ngorongoro bi bio najviši. Vulkan je aktivan ako je imao erupciju unutar pet tisuća godina. Legenda kaže da je Kilimanjaro bio aktivan prije sto sedamdeset godina. Nema pismenog zapisa. Nakon erupcija nastaje vulkanska zima. Takva zima ubila je sve dinosaure. Sisavci su tada bili manji od vjeverice, pa su preživjeli. Ledenjaci Kilimanjara stari su oko dvanaest tisuća godina. Sve su tanji. Bilo je dvanaest posto Kilimanjara pod snijegom. Sad je dva. Tim tempom će snjegovi Kilimanjara nestati 2033. godine. U geološkom smislu promjene se očituju u milijunima godina. U klimatskom smislu u tisućama. Pretpostavlja se da su ljudi krenuli iz ove kolijevke prije tristo tisuća godina. Pokret se povezuje s rasjedom. Prije toga je sve bilo ravno. Rasjedom se promijenila klima. Nestala je džungla. Sahara je nastala prije šest tisuća godina. Ako se klima promijeni za jedan stupanj i Panonska nizina može se pretvoriti u pustinju. U Evropu smo došli prije pedeset tisuća godina. Afrika je genetski raznovrsnija od ostatka svijeta. U jednom afričkom selu zna se naći sto dvadeset ljudskih vrsta.

Spavamo u hotelu koji se zove Panama. U sobi u kojoj mile ogromni žohari. U dosadašnjim hotelima nije bilo šampona ili ručnika ili jastuka ili nije bilo tople vode ili vode uopće. Ovaj ima sve. Žohari su dodatak.