Sveta dolina

PERU – Putopis 12/22

Dvanaesti dan. Krećemo u otkrivanje Svete doline Inka. Nešto je niža od Cusca. 2800 m. Lakše se diše. Uglavnom se zbog Machu Picchua dolazi u Peru. Mi smo već toliko toga vidjeli da smo mislili da više ni nema čuđenja. Izgleda da nema kraja fenomenima koji se odupiru razumijevanju.

Pisac. Zvali su ga grad robova. Španjolci su ih nakon što su otkrili grad, pretvorili u roblje. Mali gradić s velikom tržnicom. Grad tržnica širi se iz glavnoga trga u okolne uličice. Tisuće CD-a, tisuće kapa, vunenih vesta, deka, srebrnoga nakita, šarenih šešira, voća, povrća, dražesne djece s malim životinjama u naručju, fotografiranje jedan sol ( sol vrijedi dvije kune, a potječe od španjolske riječi solidus, što znači sunce. Danas je jedna od najstabilnijih valuta u regiji ). Rijeke ljudi, a nema kaosa.

Oko Pisaca ima sedam sela i sedam kula za nadgledanje. Inke su prehodavali tisuće kilometara. Moray izgleda kao grčki amfiteatar, a bio je Inka laboratorij za proizvodnju novih vrsta žitarica. Ako dirneš sredinu amfiteatra, stiže te nesreća. U sredinu se ubacuju novčići. U sredini je toplo. Ružičasta zemlja, ružičaste stijene, ružičasta cesta. Ollantaytambo, originalni Inka grad. Sredina Anda. Kućice u donjem dijelu od kamena, u gornjem od čerpića, pokrivene slamom. Veliki kamen od četrdeset tona u hramu Sunca. Da bi ga dovezli morali su isušiti rijeku. Kako su ga digli na tisuću metara? Na njemu su se održavale ceremonije u čast boga Sunca. Vidik se prostire preko cijeloga grada i okolnih dolina. Uokolo su vojne utvrde za zaštitu od ljudi iz džungle. Inke nikad nisu uspjeli pobijediti ljude iz džungle. Ovo je drugi sačuvani grad. Prvi je Machu Picchu, do kojeg se hoda 42 km. To je čuveni Inka put kojim sad hodaju turisti. U okolnim poljima zemlja se još uvijek ore drvenim plugovima.