Iran2020-02-19T22:50:38+01:00

IRAN

Ako si za put spreman, tad ne žali truda
Jer stići – to umijeće je protoka vremena.
Toliko riječi o pravdi i ljubavi, a ništa od djela,
O Bože, kolik´razmak je izmeđ´ruke i jezika?

Krv mi se iz oka slijeva u kutku strpljenja,
I ovo čekanje moje tek cijeđenje je života.
Ne odustaj od puta, Saje! Jer cilj dragocjen
Blago je skriveno u koracima putnika.

– Hushang Ebtehaj Sayeh (Shade) –

Ako si za put spreman, tad ne žali truda
Jer stići – to umijeće je protoka vremena.
Toliko riječi o pravdi i ljubavi, a ništa od djela,
O Bože, kolik´razmak je izmeđ´ruke i jezika?
Krv mi se iz oka slijeva u kutku strpljenja,
I ovo čekanje moje tek cijeđenje je života.
Ne odustaj od puta, Saje! Jer cilj dragocjen
Blago je skriveno u koracima putnika.

– Hushang Ebtehaj Sayeh (Shade) –

iran-itinerar

PUTOPIS

Iran

Zagrebački aerodrom. Čekamo. Od osamnaest sati skoro do ponoći. Strpljenje je važna karakteristika putnika. Kad je Pitagora birao učenike za svoju školu, ostavljao ih je čekati u predvorju i cijelo ih vrijeme promatrao kroz špijunku. Način na koji su podnosili čekanje bio je prijemni ispit. Naša grupa se dobro nosi sa čekanjem, makar se već zna da u Istanbulu nećemo uloviti avion za Tabriz. Na svako putovanje prati me Vesna Krmpotić: Kad jednom zasiješ, što zasiješ, više ne možeš birati ljetinu. Iz tvoje se slobode rodio zakon, koji te veže lancem neraskida.

[…]

Tabriz i Kandovan

Seldžuci su bili opčinjeni iranskom kulturom, ljepotom glazbe, poetske riječi, minijatura, te su u vrlo kratkom vremenu postali veći Iranci od samih Iranaca. Seldžučko razdoblje u Iranu (1037. – 1194.) smatra se klasičnim razdobljem islamske umjetnosti.

Razdoblje od sto pedeset godina kulturnog i umjetničkog napretka zaustavile su mongolske horde Džingis-kana, koji je u XIII. stoljeću pokorio Kinu i potom se okrenuo Iranu i ostatku islamskog svijeta. […]

Ardabil

Ardabil. Ovdje ima puno medicinskih turista. Mnogi iz Azerbajdžana dolaze operirati nos.

Grad je star tisuću petsto godina. Zlatno doba imao je za vrijeme Safavida. Bili su fanatični i jako im je bilo važno da se razlikuju od Arapa, pa su žene tada zamijenile šareni čador za crni. Suniti kažu da je crna boja za pogrebe i njihove žene ne nose crne čadore. Šijiti kažu da je crna boja, boja ljubavi. Šijiti su u zlatnom dobu brijali ženske glave, odrubljivali ženske glave i bilo ih je normalno istući. Svekrve su poticale sinove […]

Anzali, Masouleh i Rudkhan

Vozimo se prema Kaspijskom jezeru, najvećem jezeru na svijetu. Vodič kaže da je hladno. Na svakih sto kilometara su kontrole brzine i sigurnosti vožnje. Točno se zna za koliko se vremena smije doći od točke a do točke b, zavezana sigurnosnim pojasom, s maramom na glavi. Sve se to kontrolira. Naš šofer ima bijelu košulju i epolete s oznakom čina, na čičak. Stavlja ih samo na kontrolnim točkama.

Krajolik se mijenja. Brežuljci su zeleni. […]

Alamut

Serpentine vijugaju između ogromnih strmina prema tvrđavi na 2160 metara. Prebrzo. Kazna je 30 eura. Prosječna je plaća 400 eura.

Čuvari revolucije imaju pravo pretražiti prtljagu. Provjeravaju odijevanje, alkohol, drogu, ali sve rjeđe, kaže vodič. Opraštaju nam kaznu, kad vide da smo stranci.

Promiču zelena brda okrunjena crvenim i sivim kamenim gromadama. […]

Teheran

Teheran. Dolazi nam novi vodič. Atefe, plavokosa Iranka. Naglašava svoja pravila. Prvo pravilo osmijeh. Drugo pravilo osmijeh. Ako se ne smijete, to će meni biti problem, kaže. Želim vam pokazati gostoljubivost Iranaca.

Teheran je trideset i sedmi glavni grad Irana. Ima deset milijuna stanovnika noću i dvanaest milijuna danju, široke ulice i bezbroj sivih građevina. Suviše je nov. On je dugo bio samo sjenka Raja, čuvenoga grada učenjaka, razorenog u doba Mongola. Tek krajem osamnaestoga stoljeća turkmensko pleme, Kadžari, zauzelo ja taj kraj, a zatim i cijelu Perziju. Dinastija je svoje utočište […]